Tel:  040 292 347

E-mail:  knez.vilma@gmail.com 

Vpiši iskalni niz

Premazi proti skelenju

Vas skelijo zobje, ko ugriznete v kaj vročega, mrzlega, sladkega, kadar se dotaknete zoba z jezikom, mogoče takrat, ko vzdihnete? Najverjetneje imate občutljive zobe. Veliko dejavnikov lahko vpliva na to, da postanejo naši zobje občutljivi.


Če so zobje, ki skelijo, plitvi, ustni higienik premaže prizadete predele s posebnim premazom, ki zapre pore na površini zoba in preprečuje skelenje zob. Postopek je hiter in neboleč, a učinek traja do pol leta!

Poznamo obrabo zob, ki se pojavi na zobnem vratu. Vzroki so največkrat uporaba zobnih ščetk s trdimi ščetinami, parodontalna bolezen, uporaba abrazivnih past in nepravilna tehnika ščetkanja.

Pogosti so defekti sklenine zaradi bruksizma ali »škrtanja z zobmi«, kjer se zobje v stiku medsebojno obrabljajo. Priporočamo bruksistično opornico, ki zmanjša obrabo zob ali pa zmanjšanje stresa z jogo, meditacijo. 

Naročite svoj pregled

Pregled paradontalnega stanja z meritvami žepkov na kritičnih mestih, motivacija, inštrukcija, ultrazvočno odstranjevanje nad in pod dlesnijo oba loka, poliranje, delno peskanje sprednjih zob.

Občutljivost zob predvsem na temperaturne spremembe se imenuje zobna erozija. Zobje postanejo bolj okrogle oblike; pojavijo se sijoče lise na zobeh, grobi robovi zob, rumeno zabarvanje in v hudih primerih navidezno krajši zobje.

To je nepovratna izguba zobne sklenine zaradi izpostavljenosti različnim kislinam v ustih. Zobna erozija predstavlja zmanjšanje debeline sklenine, ki ščiti pred zunanjimi vplivi zaradi delovanja kislin nebakterijskega izvora. Najprej se razgalijo zobni vratovi; sčasoma pa se odmakne tudi dlesen. 

Zobno erozijo povzročajo kisline, ki so lahko notranjega ali zunanjega izvora. Želodčna kislina, gastroezofagenalni refluks in bruhanje vključujejo kislino notranjega izvora. Kisline zunanjega izvora predstavljajo kisline, ki jih najdemo na delovnem mestu, v zdravilih; najpomembnejšo vlogo imajo kisline, ki so v različni hrani in pijači.

V nekaterih živilih je vsebnost kislin zelo visoka, sploh v pijačah. Poleg kislin vsebujejo še visoke količine sladkorja. Sladkor še dodatno zmanjša vrednosti pH v ustih. To so predvsem gazirane pijače, ki imajo dodane različne kisline. Nizek pH imajo limone in drugi citrusi ter njihovi sokovi, gazirane pijače, vino, izotonične pijače, energijske pijače. Priporočamo zmanjšanje živil, ki so povezana z erozijo oziroma jih omejiti na glavne obroke. Kisline razmehčajo zobno površino, zato takojšnje ščetkanje po obroku zaradi abrazivnega učinka ščetkanja povzroči večje poškodbe. Ščetkanje se svetuje 30-60 minut po obroku ob zaužitju živil, ki povzročajo erozijo. Uživanje obrokov z živili, ki vsebujejo kalcij, prispeva k utrditvi zobne površine. Svetujemo uporabo mehke zobne ščetke in neabrazvine zobne paste s fluorom in za občutljive zobne vratove. Vendar pazite, saj lahko pretirano ščetkanje zob povzroči nasproten učinek, saj močno ščetkanje in uporaba abrazivnih zobnih past (vsebujejo manjše trde delce) in ščetkanje s ščetko s trdimi ščetinami povzročijo, da zobje postanejo še bolj občutljivi.


Naročite se na pregled

Akcijska cena

Odstranjevanje zobnega kamna s poliranjem

50EUR

Kontaktni podatki

Dental spa & beauty,
Ustna higiena, Katja Knez s.p
Majorja Lavriča 12, 1000 Ljubljana

Tel: 040 292 347
Email: knez.vilma@gmail.com

Delovni čas: od ponedeljka do sobote
po dogovoru.