Tel:  040 292 347

E-mail:  knez.vilma@gmail.com 

Vpiši iskalni niz

Kako odpraviti ustni zadah?

Obstaja več možnih vzrokov ustnega zadaha; največji med njimi sta parodontalna bolezen in slaba ustna higiena. Mnogi se te težave sploh ne zavedajo, nekaterim pa povzroči veliko skrbi, zadrego, tesnobo.

Slab zadah prizadene približno 25 odstotkov ljudi.

Ustnemu zadahu strokovno pravimo tudi halitoza. Lahko ga dokaj enostavno odpravimo. Poznamo prehodni in kronični ustni zadah. Prehodni izgine hitro, kronični pa je prisoten nenehno.

Halitoza je tretji najpogostejši razlog (po zobni gnilobi in ustni higieni), da ljudje obiščejo zobozdravnika ali ustnega higienika.

Kaj povzroča slab zadah?

  • Največkrat izhaja ustni zadah iz ustne votline, in sicer v kar 90 %. Največkrat nastane zaradi razmnoževanja bakterij v ustni votlini. Delci hrane pri nerednem ščetkanju in nitkanju ostanejo v ustih; kopičenje zobnih oblog in bakterij privede do vnetja dlesni ali parodontalne bolezni, ki povzročata ustni zadah. Pri parodontalni bolezni dlesni se obzobni žepki poglabljajo; hrana tam še lažje zastaja. O nastanku parodontalne bolezni si preberite več v poglavju Od vnetja dlesni do parodontalne bolezni.

    Že ob prvem obisku ustnega higienika ugotovimo ali so prisotna vnetna žarišča, ki oddajajo neprijeten vonj. Težava se odpravi z luščenjem in glajenjem zobnih korenin (globinsko čiščenje parodontalnih žepkov). Posameznik doma ne more očistiti žepa, ki je globlji od 4 mm z nobenim pripomočkom. Lahko očisti površino, a v globini sta še vedno zobni kamen in plak, ki povzročata vnetje in slab zadah! Največkrat sta potrebna dva obiska. Obiščite nas in pomagali vam bomo odpraviti ustni zadah!
  • Suha usta: Pijte veliko vode. Izogibajte se alkoholu in tobaku, saj oba dehidrirata usta. Žvečilni gumi, po možnosti brez sladkorja, lahko pomagata spodbuditi proizvodnjo sline. Če so usta kronično suha, obstajajo za to zdravila, ki spodbujajo pretok sline.
  • Prehrana: Izogibajte se čebuli, česnu in začinjeni hrani. Tudi uživanje hrane, polne sladkorja, je povezano s slabim zadahom. Zmanjšajte uživanje kave in alkohola. 
  • Ustni zadah, ki ni povezan z ustno votlino: Na ustni zadah lahko vpliva tudi refluks, angina, vnetje sinusov, žrela ali požiralnika …

Nasveti za domačo oskrbo:

  • Ščetkanje: Ščetkajte vsaj dvakrat na dan, po možnosti po vsakem obroku.
  • Nitkanje: Z nitkanjem odstranite delce hrane ali zobnih oblog med zobmi. Ščetkanje očisti samo okoli 60 odstotkov površine zoba, tako da je nitkanje obvezno! 
  • Očiščeni protetični izdelki: Ne pozabiti očistiti tudi vaših protetičnih izdelkov in ortodontskega aparata, saj se prav tam največkrat nabira hrana, ki povzroči slab zadah! Če imate pri tem težave, nas obiščite in pokazali vam bomo pravilno tehniko čiščenja! Priporočamo tudi bolj pogosto profesionalno ustno higieno.
  • Krtačenje jezika: Bakterije, hrana in odmrle celice se navadno naberejo na jeziku, zlasti pri kadilcih ali osebah s suhimi usti. Strgalo z jezikom je včasih zelo koristno.


Naročite se na pregled

Akcijska cena

Odstranjevanje zobnega kamna s poliranjem

50EUR

Kontaktni podatki

Dental spa & beauty,
Ustna higiena, Katja Knez s.p
Majorja Lavriča 12, 1000 Ljubljana

Tel: 040 292 347
Email: knez.vilma@gmail.com

Delovni čas: od ponedeljka do sobote
po dogovoru.