Tel:  040 292 347

E-mail:  knez.vilma@gmail.com 

Vpiši iskalni niz

Fluoriranje zob

Fluorid je naravni mineral, ki ščiti zobe pred nastankom zobne gnilobe. Že desetletja je nepogrešljiv pri ohranjanju ustnega zdravja. Vgradi se v zobno sklenino in se bori proti bakterijam, ki škodujejo zobem in dlesni. S tem zavira nastanek zobne gnilobe ali kariesa.


Nastanek zobne gnilobe ali kariesa zmanjšujejo preventivni ukrepi, med katerimi je uporaba fluoridov bistvenega javnozdravstvenega pomena. Manjša pojavnost kariesa zaradi široke uporabe fluoridov velja za enega največjih dosežkov javnega zdravja 20. stoletja. V zadnjih časih dvom o uporabi fluoridov v javnosti vzbuja neutemeljen strah in s tem višje tveganje za karies! Uporaba zobnih past s fluoridi je ustrezna in varna preventiva za vsakogar, saj pripomore k opaznemu znižanju obolevnosti za kariesom. Poleg uporabe past s fluoridi doma se svetuje še ustrezna prehrana (zmanjšanje sladkorja in ostalih ogljikovih hidratov), redna ustna higiena in redni obiski pri ustnem higieniku in zobozdravniku. Nastanek kariesa najučinkovitejše preprečimo s ščetkanjem dvakrat na dan z zobno pasto s fluoridi, ki mu ne sledi izplakovanje z vodo! 

Fluoridi so še posebej koristni, če obstaja veliko tveganje za nastanek zobne gnilobe ali kariesa. Pomagajo varovati ustno zdravje otrok in odraslih. Pri večjem tveganju za nastanek kariesa priporočamo profesionalno fluoriranje zob v zobni ordinaciji. Dejavniki, ki povečajo tveganje za nastanek kariesa, so naslednji:

 • slaba ustna higiena,
 • aktivni karies, več karioznih sprememb v zadnjem času,
 • slaba prehrana in motnje prehranjevanja,
 • neredni obiski pri ustnem higieniku in zobozdravniku,
 • ortodontska zdravljenja,
 • izpostavljenost zobnih vratov,
 • zmanjšanje izločanje sline ali suha usta,
 • povečana uporaba alkohola.

Naročite svoj pregled

Pregled paradontalnega stanja z meritvami žepkov na kritičnih mestih, motivacija, inštrukcija, ultrazvočno odstranjevanje nad in pod dlesnijo oba loka, poliranje, delno peskanje sprednjih zob.

Profesionalno fluoriranje zob pri ustnemu higieniku še posebej priporočamo:

 • otrokom, še posebej med izraščanjem zob,
 • invalidom in težkim bolnikom zaradi nezmožnosti ustrezne ustne higiene, zdravil,
 • starostnikom zaradi sestave sline, hormonskih sprememb, izpostavljenosti zobnih vratov,
 • nosečim in doječim mamicam za boljšo mineralizacijo otrokovega zobovja,
 • preprečuje tudi preobčutljivost zob in skelenje pri razgaljenih zobnih vratovih.

Flouriranje opravljamo tudi na domu, v domu starejših in v invalidskih zavodih!

Tretmaji fluoriranja zob vsebujejo veliko višjo raven fluorida od količine, ki jo najdemo v zobnih pastah ali drugih pripravkih za domačo uporabo. Priporoča se ga opraviti med odstranjevanjem zobnega kamna, saj je po čiščenju površina brez zobnih oblog. Med postopkom se s posebnim čopičem na zobno površino nanese fluorid, ki je v obliki gela ali tekočine. Tretma je neboleč in običajno traja le nekaj minut. Po tretmaju ni priporočljivo spirati, jesti ali piti približno 30 minut. Pri otrocih priporočamo fluoriranje na 6 mesecev, pri odraslih pa enkrat na leto. 


Naročite se na pregled

Akcijska cena

Odstranjevanje zobnega kamna s poliranjem

50EUR

Kontaktni podatki

Dental spa & beauty,
Ustna higiena, Katja Knez s.p
Majorja Lavriča 12, 1000 Ljubljana

Tel: 040 292 347
Email: knez.vilma@gmail.com

Delovni čas: od ponedeljka do sobote
po dogovoru.