Tel:  040 292 347

E-mail:  knez.vilma@gmail.com 

Vpiši iskalni niz

Profesionalna ustna higiena pri pacientih z ortodontskim aparatom

Brezhibna ustna higiena je nujen pogoj za ortodontsko zdravljenje. Ustni higienik ima veliko vlogo, da v tem obdobju pomaga ohraniti zdrave zobe in dlesni.

Priporočamo obisk ustnega higienika:

  • pred vstavitvijo zobnega aparata: Opravimo profesionalno čiščenje zob in izkoristimo priložnost, da se s pacientom (in njihovimi starši) pogovorimo o higienskih spremembah, ki jih bodo morali sprejeti. Mednje spadajo pogostejše ščetkanje, uporaba novih pripomočkov in izogibanje lepljivi hrani. Ker je veliko ortodontskih pacientov najstnikov, ki običajno nimajo brezhibne ustne nege doma, je zgodnje svetovanje pomembno, da tako čim prej povečamo ozaveščenost;
  • med zdravljenjem z ortodontskim aparatom: Večina pacientov se v tem času znajde v kategoriji visokega tveganja za karies in vnetje dlesni, saj se v ustih pojavi veliko kotičkov, ki zelo otežijo ščetkanje zob. Priporočamo bolj pogoste obiske na tri mesece ali pol leta. Tako lahko čimprej opozorimo na morebitne težave pri domači ustni negi in očistimo nabrane mehke in trde zobne obloge, ki jih je lahko več, in tako poskrbimo, da ohranite zdrave zobe in dlesni;
  • po zdravljenju z ortodontskim aparatom: Ko je ortodontskega zdravljenja konec, je večina pacientov olajšana in pripravljena uživati v svojih novih nasmehih. Priporočamo, da po ortodontskem zdravljenju opravite profesionalno čiščenje zob.

Naročite svoj pregled

Pregled paradontalnega stanja z meritvami žepkov na kritičnih mestih, motivacija, inštrukcija, ultrazvočno odstranjevanje nad in pod dlesnijo oba loka, poliranje, delno peskanje sprednjih zob.

Pogoj, da boste po končanem zdravljenju s fiksnim ortodontskim aparatom ohranili zdrave zobe in dlesni, je brezhibna ustna higiena doma. Svojo ustno nego doma je treba izvajati redno in natančno ter pogosteje kot običajno, saj se z namestitvijo aparata pojavi veliko kotičkov, kjer se nabira hrana. Hrana se še posebej nabira pod ortodontsko žico, med zobnimi prostori, med zobom in obročkom, okoli nosilcev in na površini lepila. Z natančno ustno nego doma preprečite nastanek kariesa, ustnega zadaha in vnetja dlesni, ki se pogosto pojavi, če nismo dovolj natančni. Ustna nega doma s fiksnim ortodontskim aparatom zahteva običajno 10 minut! Za vzdrževanje brezhibne ustne higiene potrebujemo: Priporočamo električno krtačko, lahko pa uporabite tudi srednje trdo ali mehko navadno zobno krtačko, zobno krtačko z utorom, medzobno ščetko, čopasto ščetko, zobno nitko z odebeljeno čistilno gobico ter ustno vodo. O pravilni ustni negi doma vam bo ustni higienik vsem pacientom svetovali individualno! 


Naročite se na pregled

Akcijska cena

Odstranjevanje zobnega kamna s poliranjem

50EUR

Kontaktni podatki

Dental spa & beauty,
Ustna higiena, Katja Knez s.p
Majorja Lavriča 12, 1000 Ljubljana

Tel: 040 292 347
Email: knez.vilma@gmail.com

Delovni čas: od ponedeljka do sobote
po dogovoru.