Tel:  040 292 347

E-mail:  knez.vilma@gmail.com 

Vpiši iskalni niz

Parodontalni pregled

Parodontalni pregledi pri ustnemu higieniku so ključnega pomena za ohranjanje vašega ustnega zdravja, saj se uporabljajo za oceno zdravja vaših dlesni in zob. Vaš ustni higienik bo ocenil, ali so prisotni vnetje dlesni, parodontalna bolezen ali druge bolezni obzobnih tkiv. Zato so parodontalni pregledi ključni za ohranjanje ustreznega ustnega zdravja. Ti pregledi lahko odkrijejo tudi umik dlesni, izpostavljene korenine in druge težave. Pomembni so redni parodontalni pregledi, saj lahko razkrijejo znake bolezni dlesni v zgodnjih fazah, zato bo ustni higienik ob vsakem obisku opravil parodontalni pregled.


Med parodontalnim pregledom bo vaš ustni higienik:

  • preveril barvo, obliko in površino dlesni,
  • ocenil prisotnost količine bakterijskih zobnih oblog in kamna,
  • ocenil prisotnost krvavitve dlesni,
  • izmeril globino obzobnih žepov (prostor med zobom in dlesnijo),
  • ocenil prizadetost koreninskih razcepišč, majavosti zob itd.

Naročite svoj pregled

Pregled paradontalnega stanja z meritvami žepkov na kritičnih mestih, motivacija, inštrukcija, ultrazvočno odstranjevanje nad in pod dlesnijo oba loka, poliranje, delno peskanje sprednjih zob.

Meritve obzobnih žepov

V okviru parodontalnega pregleda bo ustni higienik izmeril globino parodontalnih žepov s parodontalno sondo. Ta meritev je zelo nežna in ne poškoduje občutljivega tkiva dlesni. Ustni higienik bo izmeril prostor med vašo dlesnijo in zobom. Prostor si lahko predstavljate na primeru prostora med nohtom in prstom. Z merjenjem globine žepa okoli vsakega zoba lahko v najzgodnejših fazah ocenimo prisotnost parodontalne bolezni in ohranimo zdrav nasmeh. Na osnovi izmerjenih globin žepov, števila globokih žepov in krvavitev iz žepov ob sondiranju določimo stopnjo parodontoze in ogroženost pacienta. Ker parodontalna bolezen na začetku običajno poteka brez opaznih znakov in bolečine, so meritve obzobnih žepov edini način, da izvemo, koliko je določeno mesto prizadeto. Ob vseh nadaljnjih obiskih bo ustni higienik primerjal globine žepov, da bi videl, ali se stanje dlesni izboljšuje, vzdržuje ali poslabšuje.

Meritve od 1 mm do 3 mm na splošno kažejo na normalno, zdravo pritrditev tkiva dlesni okoli zob. Vsak prostor nad 3 mm globoko lahko pomeni bolezen dlesni, zlasti če dlesni krvavijo. Večje število (običajno od 5 do 12 mm) razkriva prisotnost parodontalnih žepov, ki posamezniku otežujejo učinkovit nadzor nad oblogami pri ustni higieni doma. V večini primerov velja, da večja, kot je številka, večja je izguba kosti in težje je ohranjati zdrave zobe in dlesni.

Izguba vezivnega tkiva je tudi znak, da pride do izgube kosti. Ko ustni higienik redno meri parodontalne žepe, lahko spremlja stopnjo pritrditve kosti in tkiv. Te meritve je treba pri bolnikih z aktivno parodontalno boleznijo opraviti enkrat ali dvakrat letno ali pogosteje.Naročite se na pregled

Akcijska cena

Odstranjevanje zobnega kamna s poliranjem

50EUR

Kontaktni podatki

Dental spa & beauty,
Ustna higiena, Katja Knez s.p
Majorja Lavriča 12, 1000 Ljubljana

Tel: 040 292 347
Email: knez.vilma@gmail.com

Delovni čas: od ponedeljka do sobote
po dogovoru.