Tel:  040 292 347

E-mail:  knez.vilma@gmail.com 

Vpiši iskalni niz

Kako izgleda profesionalna ustna higiena?

Prosimo, da si za profesionalno ustno higieno vzamete eno uro

Najprej bomo skupaj opravili kratko anamnezo (pacient izpolni vprašalnik o zdravju; potem sledi kratek pogovor). Ustni higienik bo nato: 

  • najprej pregledal vašo ustno votlino, zobe in dlesni, preveril barvo, obliko in površino dlesni, ocenil prisotnost krvavitve dlesni,
  • preveril količino bakterijskih zobnih oblog in kamna,
  • izmeril globino obzobnih žepov (prostora med vašim zobom in dlesnijo), kjer bo z natančnimi meritvami ocenil, koliko je določeno mesto prizadeto. Pri parodontalnih bolnikih bo z dokumentacijo meritev obzobnih žepov spremljal napredek bolezni.


Šele nato bo ustni higienik začel dejanski postopek čiščenja. Iz zobnih površin nad in pod dlesnijo bo natančno odstranil vse mehke in trde zobne obloge z uporabo ultrazvočnega inštrumenta. Odstranitev trdih zobnih oblog oziroma zobnega kamna omogoča lažje čiščenje zob doma in manjše nalaganje zobnih oblog. S peskalnikom bo nato iz zobnih površin odstranil zobno zabarvanje, da bodo zobje bolj beli in sijoči, če je to seveda potrebno. Na koncu bo zobe zgladil s polirno ščetko, trakom in pasto, da bodo zobje gladki in sveži.

Če ima pacient napredovano vnetje dlesni, bo za to potreben poseben program. Ustni higienik bo za vsakega pacienta s parodontalno boleznijo naredil individualni načrt, saj je lahko zaradi velike količine vnetja in globine obzobnih žepov potrebno več obiskov, da se stanje izboljša. Pri pacientih s parodontalno boleznijo bo tako ustni higienik odstranil tudi trde temne zobne obloge v obzobnih žepih s pomočjo ultrazvočnih in ročnih inštrumentov; opravil vam bo t. i. luščenje in glajenje zobnih korenin. Med postopkom se lahko pojavi krvavitev dlesni, če je ta vneta – toda vse metode (ročna in ultrazvočna) so dokazano nežne za zobe in varne. 

Pomemben del profesionalnega čiščenja zob pri ustnem higieniku je tudi pouk in motivacija o ustni higieni: 

  • Ali vaši zobje kažejo znake nepravilne tehnike ščetkanja? 
  • Na katera mesta moramo biti še posebej pozorni pri čiščenju? 
  • Kako naj učinkovito očistim svoj mostiček, prevleke ali implantante?

Naučili se boste uporabe raznoraznih pripomočkov za čiščenje medzobnih prostorov, pravilne in učinkovitejše tehnike ščetkanja, katere zobne krtačke so primerne, koliko časa porabiti za učinkovito ustno higieno doma in še veliko več.

Vsem svojim pacientom individualno prilagodimo vsakodnevno rutino izvajanja ustne higiene doma glede na pacientovo motivacijo, pacientove potrebe ter čas. Obisk ustne higieničarke je vedno priložnost za pregled in razpravo o higienskih navadah na domu, izboljšanju teh navad in tudi motivacije za naprej.


Naročite se na pregled

Akcijska cena

Odstranjevanje zobnega kamna s poliranjem

50EUR

Kontaktni podatki

Dental spa & beauty,
Ustna higiena, Katja Knez s.p
Majorja Lavriča 12, 1000 Ljubljana

Tel: 040 292 347
Email: knez.vilma@gmail.com

Delovni čas: od ponedeljka do sobote
po dogovoru.