Tel:  040 292 347

E-mail:  knez.vilma@gmail.com 

Vpiši iskalni niz

Kako nastane zobni kamen?

Kmalu po ščetkanju se na zobe začnejo nabirati mehke zobne obloge ali plak. Plak je mehka, lepljiva in brezbarvna usedlina na naših zobeh in je sestavljen iz ostankov hrane, bakterij in njihovih presnovnih produktov. Nabira se na zobeh, predvsem ob robu in pod robom dlesni, plombah, prevlekah, zobnih protezah in na vseh težje dostopnih površinah. V naših ustih nastaja nenehno in je čvrsto vezan na površje zoba. Je večinoma neviden; opazimo ga, ko ob potegu z jezikom po zobeh čutimo kosmato oblogo. Plak nudi idealne dolgoročne bivalne prostore bakterijam in tlakuje pot kariesu, gingivitisu in parodontalni bolezni.


Z rednim in pravočasnim odstranjevanjem plaka preprečimo, da bi se mineraliziral in se spremenil v zobni kamen. Poleg vsakodnevnega ščetkanja in nitkanja moramo omejiti tudi vnos sladkorja, škroba in ostale lepljive hrane, ki ostaja na zobeh. Posebno pozornost je treba nameniti tudi težje dostopnim mestom in predelu okrog dlesni. Če plaka redno ne odstranjujemo iz zobnih površin, se v roku 48 ur mineralizira in nastane zobni kamen. A takrat je že prepozno. Še tako dobra zobna ščetka, nitka in ustna vodica te trde tvorbe ne bodo odstranili. 

Zobni kamen je hrapav in je zato odlično gojišče za zadrževanje plaka oziroma mehkih zobnih oblog, kjer se nabirajo škodljive bakterije. 


Poznamo zobni kamen nad in pod dlesnijo. Zobni kamen nad dlesnijo je belo rumene barve; njegova količina je odvisna od količine mehkih zobnih oblog in funkcije žlez slinavk. Zobni kamen se najpogosteje nabira na notranji strani spodnjih sekalcev in na zunanji strani zgornjih kočnikov. Zobni kamen pod dlesnijo je rjavo črna trda obloga s hrapavo površino, ki se tesno drži zobne korenine. Viden je le na rentgenskem posnetku ali pa ga zaznamo z ročnim inštrumentom – sondo. Te obloge so še posebej nevarne, saj lahko znova in znova privedejo do parodontalnega vnetja. Za odstranitev oblog pod dlesnijo je potrebno opraviti luščenje in glajenje korenin z inštrumenti, namenjenimi posebej za to.

Zobni kamen je treba redno odstranjevati, saj slabi obzobna tkiva, kar vodi do kariesa, krvavenja dlesni in parodontalne bolezni. Povzroča slab zadah, slabša estetiko in je lahko vzrok za resnejše sistemske bolezni.

Poleg domače ustne higiene je profesionalna ustna higiena pri ustnem higieniku eden od glavnih dejavnikov ohranjanja zdravja ustne votline. Redno in temeljito odstranjevanje zobnih oblog pri ustnem higieniku je sestavni del higienske faze in parodontološkega zdravljenja. Kdorkoli želi do pozne starosti ohraniti zdrave zobe in dlesni ter estetiko svojih zob, ne sme pozabiti na obisk ustnega higienika.


Naročite se na pregled

Akcijska cena

Odstranjevanje zobnega kamna s poliranjem

50EUR

Kontaktni podatki

Dental spa & beauty,
Ustna higiena, Katja Knez s.p
Majorja Lavriča 12, 1000 Ljubljana

Tel: 040 292 347
Email: knez.vilma@gmail.com

Delovni čas: od ponedeljka do sobote
po dogovoru.