Tel:  040 292 347

E-mail:  knez.vilma@gmail.com 

Vpiši iskalni niz

Odstranjevanje zobnega kamna s poliranjem zob

Zobni kamen je treba redno odstranjevati, saj slabi obzobna tkiva, kar vodi do kariesa, krvavenja dlesni in parodontalne bolezni. Povzroča slab zadah, slabša estetiko in je lahko vzrok za resnejše sistemske bolezni. Zobni kamen je hrapav in je zato odlično gojišče za zadrževanje plaka oziroma mehkih zobnih oblog, kjer se nabirajo škodljive bakterije

O nastanku zobnega kamna si preberite več v poglavju Kako nastane zobni kamen?


Kako ustni higienik odstrani zobni kamen?

Odstranjevanje zobnega kamna ustni higienik opravi z ultrazvočnim aparatom. Ultrazvočni aparat za odstranjevanje zobnih oblog deluje kot drobilec, ki z mehansko energijo odstranjuje oziroma drobi zobne obloge. Pravilno in pravočasno odstranjevanje zobnih oblog se v praksi obravnava kot primarni preventivni ukrep, ki prepreči razvoj vnetja dlesni. Ultrazvočne in zvočne naprave za odstranjevanje zobnih oblog za svoje delovanje potrebujejo električno energijo. Visoka vibracijska energija, ki nastane v pripadajočem generatorju naprave za odstranjevanje zobnih oblog, se prenese do konice naprave, kar povzroči vibracije s frekvencami v območju od 25.000 do 42.000 Hz. Nihajoča konica ultrazvočne naprave vibrira pod izredno visoko frekvenco in tako odstrani večino zobnih oblog nad in pod dlesnijo. Poznamo dve obliki ultrazvočnega odstranjevanja – piezoelektrični in magnetostrikcijski napravi. V naši ordinaciji uporabljamo obe metodi.

Naročite svoj pregled

Pregled paradontalnega stanja z meritvami žepkov na kritičnih mestih, motivacija, inštrukcija, ultrazvočno odstranjevanje nad in pod dlesnijo oba loka, poliranje, delno peskanje sprednjih zob.

Poliranje zob

Poliranje zob je postopek, ki pusti zobno sklenino sijočo in gladko. Poliranje zob nima samo kozmetične koristi za naše zobe. V zobozdravstvenih ordinacijah je to standardni del običajnega čiščenja. Postopek se izvede s posebnimi gumicami in krtačkami ter polirno pasto. Ta postopek, ki ga ustni higienik izvede po čiščenju zobnega kamna, osveži zadah, odstrani zunanje madeže, odstrani zobne obloge in poveča estetiko. S poliranjem upočasnimo nabiranje novih zobnih oblog; gladko površino zoba tudi lažje čistimo doma. 

Obstaja veliko DIY nasvetov za poliranje zob doma, za katere trdijo, da omogočajo enak rezultat, kot če bi ga dobili med profesionalnim poliranjem zob med obiskom ustnega higienika. Nekateri od teh domačih nasvetov vključujejo sodo bikarbono. Tega ne priporočamo! Sklenina se lahko poškoduje in postane zelo občutljiva. Izogibajte se domačim pripravkom oziroma z njimi ne pretiravajte!Je odstranjevanje zobnega kamna varno?

Odstranjevanje zobnega kamna pri ustnemu higieniku je popolnoma neškodljiv poseg. S tem naredite ogromno dobrega za svoje zobe in posledično tudi za svoje zdravje. Veliko ljudi misli, da odstranjevanje zobnega kamna pri ustnemu higieniku poškoduje sklenino in da se zobni kamen po posegu še bolj nabira, kar pa ni res. Prav čiščenje zobnega kamna pripore k izdatno boljšemu stanju dlesni in zob. S pravilno uporabo ultrazvoka se površina zob nikakor ne poškoduje. Po odstranjevanju zobnega kamna nekateri pacienti opazijo, da njihovi zobje že po tednu dni niso več tako gladki, kot so bili takoj po čiščenju, in mislijo, da se je zobni kamen spet nabral. Razlog se skriva v nezadostnem ščetkanju zob; tako spet čutimo nabrane mehke zobne obloge ali plak, ki so zdaj seveda toliko bolj opazni. Poseg je povsem varen in naj vas ne skrbi, da bi se zobni kamen po posegu nabiral še hitreje. 

Če imate srčni spodbujevalnik pred čiščenjem zobnega kamna, prosimo opozorite ustnega higienika. Pri delovanju ultrazvočnega aparata teoretično lahko pride do motnje pri delovanju spodbujevalnika, čeprav ni podatkov, ki bi dokazovali, da se je v praksi kdaj to tudi dejansko zgodilo.

Naročite se na pregled

Akcijska cena

Odstranjevanje zobnega kamna s poliranjem

45EUR

Kontaktni podatki

Dental spa & beauty,
Ustna higiena, Katja Knez s.p
Majorja Lavriča 12, 1000 Ljubljana

Tel: 040 292 347
Email: knez.vilma@gmail.com

Delovni čas: od ponedeljka do sobote
po dogovoru.