Tel:  040 292 347

E-mail:  knez.vilma@gmail.com 

Vpiši iskalni niz

Od vnetja dlesni do parodontalne bolezni

Zdrave dlesni so opora za zdrave zobe. Težave z dlesnimi se običajno začnejo brez večjih simptomov in potekajo neboleče ter neopazno, zato so zelo pomembni redni preventivni pregledi zob in dlesni. Vseživljenjska skrb za zobe in dlesni se začne z rednimi zobozdravniškimi pregledi in obiski pri ustnemu higieniku. Parodontalna bolezen prizadene več kot 90 % odraslega prebivalstva.Največji vzrok za vnetje dlesni in parodontalno bolezen so zobne obloge ali bakterijski plak, ki se največkrat razvije zaradi pomanjkljive ali nepravilne ustne higiene. Zobne obloge se na zobe začnejo nabirati že kmalu po čiščenju, in če se ne odstranijo, nastane vnetje in če je vnetje prisotno dalj časa, nastane kronično vnetje. Parodontalna bolezen običajno ne boli. Ima počasen potek in jo zaradi slabo opaznih znakov in odsotnosti bolečine ni mogoče hitro prepoznati. 

Zelo dolgo je krvavitev edini znak, ki nas opozarja na prisotnost vnetja. Vse druge znake pa se odkrije, ko je parodontalna bolezen napredovala in je že nastala velika škoda. Le meritve obzobnih žepov nam povejo kakšno je vaše stanje dlesni. Z zdravljenjem sicer bolezen preide v neaktivno fazo, vendar če začnemo zanemarjati svojo ustno higieno, bolezen spet začne napredovati. Parodontalna bolezen je kronična, zato se z njo borimo celo življenje. Nezdravljena parodontalna bolezen tako velikokrat konča pri protetiki in protezah ter je eden najpogostejših vzrokov izgube zob pri odraslih.


Vedno znova se poraja vprašanje, zakaj pacient ne ve, da ima vnete dlesni. Kljub rednim obiskom pri zobozdravniku, čiščenju kamna in povprečni higieni doma, vsak dan znova odkrijemo vnetja dlesni!

 


Ozaveščanje prebivalstva o pravilnem in rednem ščetkanju, uporabi zobne nitke, preventivnih zdravniških pregledih in profesionalno odstranjevanje zobnih oblog pri ustnem higieniku je izjemnega pomena pri preprečevanju nastanka in zmanjševanju vnetja obzobnih tkiv.

Naročite svoj pregled

Pregled paradontalnega stanja z meritvami žepkov na kritičnih mestih, motivacija, inštrukcija, ultrazvočno odstranjevanje nad in pod dlesnijo oba loka, poliranje, delno peskanje sprednjih zob.

Kako poteka parodontalna bolezen?

Zdrava dlesen

Zdrava dlesen je čvrsta, koralno roza barve in ne krvavi ob ščetkanju, nitkanju ali pri jedi. Naravni žleb, ki obdaja zobno krono, je globok do 3 mm in v njem ne ostaja hrana. Mehke zobne obloge ali plak so redno čiščene.


Vnetje dlesni ali gingivitis

Kadar v naravnem obzobnem žlebu ostaja hrana in so v njem stalno prisotne mehke zobne obloge, se dlesen vname. Nastane gingivitis ali vnetje dlesni. Dlesen postane rdeča, zatečena in krvavi ob ščetkanju in nitkanju, bolečina ni prisotna. Žal je še vedno pogosto prisotno mnenje, da je krvavitev iz dlesni nekaj normalnega in se zato ljudje tem mestom pri ščetkanju izogibajo. Ko je bolezen še v začetni fazi, jo le tako lahko uspešno zdravimo, nadziramo in omilimo njeno uničujoče delovanje na celotno telo. Če v tej fazi poskrbimo za dobro ustno higieno, vnetje hitro izgine, dlesen pa se pozdravi brez posledic. Opraviti je potrebno čiščenje zobnega kamna, da ne ovira ščetkanja.


Začetna parodontalna bolezen

Če za svojo higieno ne poskrbimo dovolj dobro in tako vnetje dlesni traja dalj časa, se vnetje razširi na obzobna tkiva s katerimi je zob vraščen na dlesen in kost. Nastane začetna parodontalna bolezen. Globina žepov se poveča na 4-6 mm, dlesen krvavi ob ščetkanju in nitkanju, lahko se že pojavi tudi ustni zadah. Dlesen se v tej fazi še ne umika s kostjo. Zobna ščetka ne doseže več kot 2-3 mm, tako da nabranih zobnih oblog v žepu ni možno očistiti doma. Opraviti je potrebno čiščenje zobnega kamna in tudi luščenje ter glajenje zobnih korenin. Po takem čiščenju se stanje izboljša in globina žepov se zmanjša. Ko se vnetje umiri, opazimo, da so žepi bolj plitvi in zobni vratovi razgaljeni – zobje so videti podaljšani.


Zmerna parodontalna bolezen

Če še vedno ne ukrepamo, vnetje napreduje in žepi postanejo globlji. Nastane zmerna parodontalna bolezen. Dlesen je zatečena, se umika skupaj s kostjo, zob postaja vedno daljši in razgalijo se zobni vratovi. Kost, ki se je zaradi vnetja razgradila, ne bo več zrasla nazaj. Žepi so globlji od 6 mm, prisotna je krvavitev ob ščetkanju in nitkanju, pojavi se stalen ustni zadah. Opraviti je potrebno čiščenje zobnega kamna in pa tudi luščenje ter glajenje korenin. Postopek se izvede s parodontalno kirurškimi instrumenti v več obiskih. Lahko je potreben tudi obisk pri specialistu parodontologu. Zob z žepom globokim 6 mm ali več ni več primeren za mostičke ali kot nosilni zob proteze.

Napredovala parodontalna bolezen

Če bolezen napreduje še bolj, nastane napredovana parodontalna bolezen. Pri napredovani bolezni so obzobna tkiva, kot tudi kost močno poškodovana. Zobje postanejo še daljši in lezejo navzven, med zobmi nastanejo velike špranje, žepi pa segajo skoraj do konca korenine. Zobje postanejo majavi in lahko sami izpadejo. Krvavitev je močna, lahko tudi spontana, ustni zadah se poveča. Tudi pri tej stopnji opravimo luščenje in glajenje korenin.

Pri pacientih s parodontalno boleznijo je dobra domača ustna higiena eden od osnovnih terapevtskih ukrepov, ki omogoča nemoteno celjenje po posegih in ustavi napredovanje parodontalne bolezni. Vpliv na sistemsko zdravje

Parodontalna bolezen je zelo resna bolezen in vpliva tudi na sistemsko zdravje. Pri parodontalni bolezni je stena obzobnega žepa kronično vneta, vanjo pa vstopajo bakterije in druge snovi, ki nastajajo ob vnetju. Bakterije, ki povzročajo to vnetje, namreč že ob običajnih mehaničnih dražljajih, kot sta žvečenje hrane ali ščetkanje zob, prehajajo v kri in tako povzročajo obolenja na oddaljenih organih. Pri napredovali parodontalni bolezni je parodontalna rana lahko velika kot dlan odraslega človeka. Če bi bila taka rana kjerkoli drugje v telesu, je zagotovo ne bi prezrli, ker pa je v ustih, se zanjo pogosto ne zmenimo, saj menimo, da je krvavenje nekaj običajnega. 

Navidez nepomembna bolezen lahko privede do resnih bolezni s hudimi posledicami.

Dejavniki, ki povečajo tveganje za parodontalno bolezen

  • kajenje
  • sladkorna bolezen
  • stres
  • položaj zob
  • zdravila
  • previsne plombe in prevleke
  • hormonske spremembe
  • neustrezno endodonstko zdravljenje

Poleg odstranitve zobnega kamna je potrebno opraviti tudi luščenje in glajenje zobnih korenin!

Preberite si več v poglavju Čiščenje obzobnih žepov.

Za odkrivanje bolezni dlesni so nujni preventivni pregledi, ki potekajo neboleče in neopazno. Veliko ljudi misli, da z njimi ni nič narobe, če ni prisotna bolečina, vendar temu ni tako v primeru parodontalne bolezni!


Naročite se na pregled

Akcijska cena

Odstranjevanje zobnega kamna s poliranjem

50EUR

Kontaktni podatki

Dental spa & beauty,
Ustna higiena, Katja Knez s.p
Majorja Lavriča 12, 1000 Ljubljana

Tel: 040 292 347
Email: knez.vilma@gmail.com

Delovni čas: od ponedeljka do sobote
po dogovoru.