Tel:  040 292 347

E-mail:  knez.vilma@gmail.com 

Vpiši iskalni niz

Ustni higienik in profesionalna ustna higiena

Nekateri menijo, da je obisk ustnega higienika nepotreben in boleč obisk, zato se ga raje v velikem loku izogibajo. Zavedamo se, da obisk ustnega higienika ni priljubljena zadeva, vendar vam bomo pojasnili, zakaj je obisk v naši ordinaciji pravi odgovor za dobro ustno zdravje in posledično tudi za celostno zdravje in počutje.


Začnimo z zelo očitnim. Čista, zdrava usta vam služijo bolje, kot zabarvani, nezdravi in umazani zobje. Prijeten nasmeh je prva stvar, ki jo mnogi opazijo pri neki osebi. Zdrav in čist nasmeh prinašata samozavest in pomagata prikazati najboljšo različico sebe svetu. Ustni higienik vam bo predstavil vse pripomočke in najboljše metode čiščenja in vzdrževanja vaših zob in dlesni. Vsem svojim pacientom individualno prilagodimo vsakodnevno rutino izvajanja ustne higiene doma glede na pacientovo motivacijo, njegove potrebe in čas. Preprosto povedano, če boste vzdrževali zobe in dlesni, vam bodo dobro služili prihodnja leta!

Zanemarjena, slabo vzdrževana usta lahko povzročijo nelagodje, bolečino in zahtevajo čas in denar. Tako pa vam ustni higienik prihrani dragoceni čas, denar in nasmeh, na katere ste lahko ponosni. Če razmišljate o tem, da bi denar porabili za nov zobni implantat ali krono, ima vaš higienik ključno vlogo, da vam pomaga pri vzdrževanju. Zamislite si to kot običajen avtoservis. Če želite, da nova naložba traja in deluje, kot je treba, je nujno, da se ohrani. Ob rednih in seveda pravočasnih obiskih lahko ustni higienik prepreči, da bi sploh prišlo do raznih protetičnih nadomestkov, saj redna nega in vzdrževanje vaših zob zmanjšata možnost za nastanek parodontalne bolezni in zobne gnilobe ter s tem izgube zob. 

Redni pregledi pri ustnemu higieniku in natančno mehansko odstranjevanje bakterijskih zobnih oblog so najboljši način za ohranjanje zdravja zob in obzobnih tkiv. Tudi pri najbolj natančnem ščetkanju in nitkanju ali interdentalnem ščetkanju bo vedno nekaj kotičkov, ki jih resnično ne morete doseči sami. Najbolj problematični so seveda modrostni zobje, zadnje ploskve zob, medzobni prostori, tudi notranja stran vseh zob ter tanek rob zob tik ob dlesni. Tudi vaše prehranske navade, življenjski slog, ustna flora, splošno zdravje ter količina in sestava sline lahko povečajo nagnjenost k nastanku zobnega kamna in vnetja dlesni ali parodontalne bolezni. Dokazano je, da kadilci, diabetiki in imunsko ogroženi bolniki predstavljajo večje tveganje za parodontalno bolezen, zato morajo ustno higieno jemati zelo resno. Profesionalna ustna higiena je pri parodontalni bolezni ključnega pomena. Trde, temne obloge na koreninskih površinah je potrebno redno čistiti iz obzobnih žepov in tega preprosto ne morete doseči doma. Le kombinacija natančne oskrbe na domu in profesionalno čiščenje obzobnih žepov lahko prepreči nadaljnje umikanje dlesni.

Naročite svoj pregled

Pregled paradontalnega stanja z meritvami žepkov na kritičnih mestih, motivacija, inštrukcija, ultrazvočno odstranjevanje nad in pod dlesnijo oba loka, poliranje, delno peskanje sprednjih zob.

Vaša usta igrajo pomembno vlogo v mnogih vidikih vašega življenja. Ustno zdravje je veliko več kot čisti zobje. Vse bolj se ukvarja s celostnim zdravjem. Poznane so povezave med boleznimi dlesni in srčnimi bolezni ter drugimi boleznimi in stanji. Preprečevanje in zdravljenje bolezni dlesni bosta pomagala zmanjšati tveganje za težave s srcem in mnogi diabetiki se bodo dobro zavedali sinergičnega razmerja med diabetesom in boleznijo dlesni. Zdrava usta pomenijo bolj zdravo telo.

Ustni higieniki se že leta izobražujemo, redno hodimo na seminarje, da smo na tekočem. Radi delimo naše znanje tudi s svojimi pacienti. Ugotavljava, da imajo pacienti največ koristi od svojih obiskov, če postavljajo vprašanja. Če ste dejavno vključeni v svoj obisk, boste poskrbeli, da boste to najbolje izkoristili. Nasveti za zobem prijazno prehrano in zmanjšanje tveganja za obrabo zob so teme, o katerih se lahko pogovorite s svojim ustnim higienikom.

Redni obiski ustnega higienika so pomemben del preventivnega zdravstvenega varstva in večina pacientov zapusti ordinacijo z več znanja, motivacije in pravimi veščinami za nego zob in dlesni. Najpomembneje pa je, da odidejo z nasmehom!

Če sta vaše ustno zdravje in higiena slaba, se bo pojavilo več znakov. Ti lahko vključujejo:

  • neprivlačen nasmeh in zabarvani zobje,
  • ustni zadah,
  • bolečina,
  • krvavitev,
  • dolgi zobje,
  • zelo občutljivi zobje,
  • več povezanih zdravstvenih težav.


Zakaj obiskati ustnega higienika:

1. Da preprečite parodontalno bolezen:

Parodontalna bolezen je razlog za krvaveče dlesni, boleče dlesni, slab zadah in umikanje dlesni. Lahko se jo ozdravi, če jo odkrijemo in zdravimo pravočasno.

2. Da preprečite slab zadah:

Velikokrat je slab zadah posledica vnetja obzobnih tkiv. Ob prvem obisku ugotovimo, kje je prisotno vnetno žarišče in ga profesionalno očistimo.

3. Za bolj bel nasmeh:

Madeži oz. zunanje zabarvanje zob, ki se pojavijo na zobeh zaradi kave, cigaret, vina itd. zelo vplivajo na samozavest. V večini primerov jih lahko odpravimo s poliranjem ali peskanjem.

4. Da prihranimo denar:

Redna nega in vzdrževanje vaših zob zmanjša možnost za nastanek parodontalne bolezni in zobne gnilobe ter s tem izgube zob. Tako se z rednim obiskovanjem in dobro higieno dolgoročno lahko izognete dragim zdravljenjem zob in nošenju raznih protez, mostičkov... ter obdržite svoje lastne zobe celo življenje!

5. Da se naučimo pravilne ustne higiene:

Naučimo se, na kaj moramo biti pri ščetkanju najbolj pozorni, katera zobna krtača je najbolj primerna, katere velikosti medzobnih ščetk, uporabljati, kako se uporablja nitka, za katero ustno vodo se odločiti...


Naročite se na pregled

Akcijska cena

Odstranjevanje zobnega kamna s poliranjem

50EUR

Kontaktni podatki

Dental spa & beauty,
Ustna higiena, Katja Knez s.p
Majorja Lavriča 12, 1000 Ljubljana

Tel: 040 292 347
Email: knez.vilma@gmail.com

Delovni čas: od ponedeljka do sobote
po dogovoru.