Tel:  040 292 347

E-mail:  knez.vilma@gmail.com 

Vpiši iskalni niz

Prehrana iz zdravje ustne votline

Prehrana iz zdravje ustne votline

Že dolgo je znano, da je uravnotežena prehrana ena najboljših obramb za zdravje ust.

Zagotavljanje telesu prave količine vitaminov in mineralov pomaga, da vaši zobje in dlesni - pa tudi vaš imunski sistem - ostanejo močni in preprečujejo okužbe in bolezni. Karies in parodontalna bolezen sta najpogostejši bolezni ustne votline. Tesno sta povezani z delovanjem bakterij, ki se nahajajo v zobnih oblogah. 

Prehrana se največkrat omenja predvsem v povezavi z nastankom kariesa. Škodljive bakterije, ki povzročajo karies se nalagajo v ustih zaradi uživanja hrane ogljikovih hidratov, predvsem prostih sladkorjev. Sem spadajo gazirane pijače, nekatere vrste sadnih sokov in številne vrste škrobne hrane, kot so testenine, kruh in žitarice. Na nastanek kariesa vpliva tudi lepljivost hrane. Vnos hrane v ustno votlino povzroči padec pH in pričetek demineralizacije zoba. Pri preprečevanju kariesa je zelo pomembna pogostost uživanja kariogene hrane. Uživanje vmesnih obrokov, še posebej sladkih prigrizkov. Svetovna zdravstvena organizacija predlaga naj prosti sladkorji predstavljajo manj kot 10 % energijskega vnosa.

Ker imajo bolezni ustne votline vpliv na sistemsko zdravje, je zelo pomembno izvajati primerne ukrepe za njegovo preprečevanje. Dobre prehranjevalne navade, ki se začnejo v zgodnjem otroštvu, vam  zagotavljajo dobro ustno in splošno zdravje. 


Nazaj na seznam

Kontaktni podatki

Dental spa & beauty,
Ustna higiena, Katja Knez s.p
Majorja Lavriča 12, 1000 Ljubljana

Tel: 040 292 347
Email: knez.vilma@gmail.com

Delovni čas: od ponedeljka do sobote
po dogovoru.